torstai 13. tammikuuta 2011

Hyvä viikko


Alkuviikko on kulunut hujahtaen, klassikkokurssilla saatiin ensimmäiselle kirjalle lukuaikaa kokonaiset kaksi viikkoa (!!), lauseopin harjoituskurssi alkaa vasta kuun lopussa ja tänään ja huomenna on vapaapäivä. Tätä voisi jo kutsua pehmeäksi laskuksi!
Lisäksi kävin toissapäivänä ensimmäistä kertaa YTHS:llä ja tapasin elämäni ensimmäisen oikeasti mukavan ja empaattisen lääkärin.

Ajattelin kirjoitella teille vähän tuosta klassikkokurssista, jonka suomiosuutta kirosin syksyllä pariin otteeseen. Nyt ovat siis vuorossa länsimaisen kirjallisuuden klassikot ja kirjalista näyttää jo paljon kiinnostavammalta;

HOMEROS, Odysseia
SOFOKLES, Kuningas Oidipus
RAAMATUSTA Genesis, Jobin kirja, Matteuksen evankeliumi ja Ilmestyskirja
DANTE, Jumalainen näytelmä, osa I eli Helvetti
SHAKESPEARE, Hamlet
MOLIÉRE, Tartuffe
SWIFT, Gulliverin matkat
GOETHE, Nuoren Wertherin kärsimykset
BAUDELAIRE, Pahan kukkia
FLAUBERT, Madame Bovary
DOSTOJEVSKI, Rikos ja rangaistus
WOOLF, Orlando
CAMUS, Sivullinen
BECKETT, Leikin loppu
GARCIA MARQUEZ, Sadan vuoden yksinäisyys.


Olen lukenut teoksista kokonaan vain Hamletin ja odotan ainakin Woolfia ja Danten helvettiä innolla. Becketiltä olen lukenut teoksen "Huomenna hän tulee", ja siitä ainakin pidin kovasti, joten eiköhän tuo Leikin loppukin mene. Myös Raamatun käsittely kiinnostaa, ei niinkään lukukokemuksena, vaan itse seminaarissa. Meille nimittäin korostettiin, että sitä (kuten muitakin teoksia) tullaan käsittelemään kaunokirjallisuutena ottamatta kantaa uskonnolliseen funktioon. Mitenhän mahtaa onnistua?

Raamattua luetaan kuitenkin aina enemmän tai vähemmän uskonnollisessa kontekstissa ja tulkintoihin vaikuttaa todella paljon se, uskooko lukija jutut todeksi vai ei. Myös Raamatun kirjoittajien motiivit ovat olleet (ainakin oletettavati, olisi kyllä aika vinhaa jos ei :D) jotakin muuta kuin kaunokirjallisen fiktiivisen teoksen luominen. Siinä tuskin on mietitty kauheasti sitä, millainen on hyvä kirja tai tarina, vaan tavoitteena on ollut lähinnä saada lukija omaksumaan teksti sellaisenaan kummempia pureskelematta ja miettimättä. -Tuskin siellä muuten olisi niin räikeitä ristiriitojakaan. Näin ollen seminaarista voi tulla aika mielenkiintoinen, moni ei varmasti koe mielekkäänä puhua Raamatun juonesta, päähenkilöstä tai kertojasta samasta näkökulmasta kuin muussa kirjallisuudessa.


Sisäistin eilen, ettei täällä ole abaut koskaan ketään potentiaalista hovikuvaajaa paikalla (ja toisaalta tykkään muutenkin kuvailla yksin) ja tarkentaminen johonkin muuhun kohteeseen kuin itseensä ja juokseminen sitten kameran eteen ennen itselaukaisimen räpsymistä ei "oikein" ole toimiva tekniikka.

Niinpä kameran kaukosäädin menee ostoslistalle. Onko vinkkejä mistä saisi halvalla Canonille sopivia kaukkareita? En näe hirveästi järkeä ostaa mitään kuuden kympin systeemiä kun ei niin suuri se tarve ole.

2 kommenttia:

  1. Kiitosta, itse olen vähän tympääntynyt näihin ja kaipaisin jotakin jännempää. En vaan uskalla tehdä mitään radikaalia :D

    VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?