maanantai 17. tammikuuta 2011

Kissoista pohdintaa

IMG_0929

Olipa muuten harvinaisen järkyttävä ilma tänään! Lunta satoi kun esterin p:stä ja tuuli oli ihan mieletön! Kyllä alkoi kommandopipo ja toppahousut kieltämättä kummitella mielessä.

Huomenna minulla on tiedossa lintsauspäivä, kissaneidit Mimosa ja Paju pääsevät nimittäin steriloitaviksi. Vähän kyllä jänskättää. Ei tosin niinkään itse leikkaus (ihan rutiiniahan se on), vaan se, miten ihmeessä saan kisut pysymään rauhallisina ja varomaan sitä mahaansa jahka heräävät? Meidän tytöt ovat hirmuisen eloisia ja näen jo kauhukuvia siitä miten haavat repeilevät auki kun neidit alkavat leikkiä (=tapella) ja monottavat toisiaan takajaloilla vatsaan. Toinen juttu on kiipeilypuu, ei liene terveellistä hyppiä ja riekkua siinä kun on läpi vatsapeitteiden menevä avohaava alavatsassa?

IMG_0936adfjj

Minulle kissojen steriloiminen ja kastroiminen on itsestäänselvyys ja kieltämättä järkytyin kun ensimmäistä kertaa jossain törmäsin tätä vastustaviin tyyppeihin. Ymmärrän jotenkin sen, että ennen vanhaan niitä navettakisoja ei ole leikattu, eihän niillä samanlaista statusta seura- ja lemmikkieläimenä edes ole tuona aikana ollut. Mutta että vielä nykyaikana on niitä ihmisiä, jotka jättävät lemmikkinsä neutraloimatta perustellen asiaa muunmuassa sillä, miten "surettaa jos se ei koskaan saa edes kokeilla.." tai miten "eläimelle on luonnollista saada pentuja!" ja niin edelleen. Ihmiset ilmeisesti kuvittelevat, että lemmikki on surullinen jos se ei saa vauvoja.

Ylipäätään olen huolissani tästä eläinten inhimillistämisestä; kuvitellaan, että eläimet tuntevat ja kokevat asiat samoin kuin me ihmiset. -Eli osaavat olevinaan kaivata perheenlisäystä ja surra kyvyttömyyttään lisääntyä. (Ja toiset taas pitävät rottia ja muita pieniä laumaeläimiä yksin koska luulevat, että ihmisen seura on niille sama kuin lajitoverin -__-)
Ja ei, näinhän ei todellakaan ole; alati kiimainen ja kantavana oleva kissa ei varmasti nauti elämästään ja äitiydestään, jatkuva rakaus käy fysiikan päälle ihan kuten ihmisilläkin.Eläin toimii vaistojensa varassa, koska sen on pakko. Ei koirakaan nylkytä ihmisen jalkaa siksi, että se haluaa tehdä niin, vaan jokin isäinen malli ja avainärsyke vain ohjaa ja "pakottaa" sen toimimaan tällä tavalla. Niinpä lemmikille on lähinnä palvelus ja helpotus että se pääsee eroon sukupuolihormooneistaan jos sitä ei meinata jalostukseen käyttää. Tietenkään äänekkäät ja rankat kiimat tai hormonihuuruinen machoilu eivät kuulu jokaisen lemmikin arkeen, mutta joillakin ne voivat olla hirveän stressaavia ja ongelmallisia. -Ja jäädä jopa päälle muunakin aikana.

asdfgthj

Itse en siis ole hetkeäkään epäillyt, ettenkö leikkauttaisi omia kissojani. Pentutehtaita on Suomessa jo ihan tarpeeksi ja kissanpennuista ylitarjontaa, joten lisää maatiaisia ei ole järkeä tietoisesti tuottaa. Vaikka toisaalta saattaisi olla ihan hyväkin, että useampi vatuuntuntoinen ja asiantunteva henkilö lähtisi "kasvattamaan" myös maatiaisia rotukissojen lisäksi. Näin halukkaille olisi turvallinen ja luotettava väylä hankkia ei-rotukissa ja rahanhimoisille pentutehtailijoille olisi taas edes vähän vähemmän tienestiä. Minusta tuskin suurempaan kasvattajatoimintaan on, maatiaisten ainakaan. Olen nimittäin haaveillut hankkivani joskus pari siamilaista ja mahdollisesti sfinxin ja saa nähdä miten sitten hurahdan näihin..
Mutta pitäkäähän peukkuja että nämä meidän nykyiset tytöt selviävät huomenna hengissä takaisin kotiin! Ja että ovat kuitenkin ainakin tämän viikkoa sen verran kipeitä, ettei riehuminen maistu ;)

2 kommenttia:

  1. Kaikki nuo uskomukset noista kissojen pennuttamisista on ihan älyttömiä, vielä sekin ettei kissaa voisi steriloida ennen yhtä pentuetta koska se ei ole tarpeeksi kehittynyt. Voi iesus :D

    Simsuihin hurahdin itsekkin aivan täysin, ei ole enää paluuta takaisin tai siirtymistä muihin rotuihin. Varo vain!

    VastaaPoista
  2. Joo, tuo on myös ihan käsittämätön luulo :D Entä jos kissa ei saa pentuetta koko ikänään vaikkei olisikaan steriloitu? Kehitys jotenkin maagisesti pysähtyy ja se 10v narttukaan ei ole "tarpeeksi kehittynyt". Ihan ihme juttuja!

    Simsut on kyllä aivan ihania, niin uteliaita ja osallistumassa kaikkeen x) Tietysti onhan se kissakohtaista, mutta ne mitä olen tavannut ovat olleet kyllä niin valloittavia persoonia että voi hyvä ihme!

    VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?