perjantai 23. syyskuuta 2011

Kemikaalikohellusta

Lopultakin viikonloppu! Tällä viikolla on jostain syystä ollut poikkeuksellisen vaikeaa saada itsensä ennen seitsentä ylös. Tänään jaksoin aamuhämärissä napsia kuitenkin pari todistekuvaa siitä, että elossa ollaan!


(Huomatkaa mielenkiintoisen värinen valaistus. Elloksen Medusa-jalkalamppuun ei saatu mahtumaan mitään tavallisia polttimia, niinpä ostettiin uunilamput. Kieltämättä tuo keltaisen sävy on aika grillaava..)


..Vaikka joku voisi tosin taas alkuviikkoisen kohellukseni perusteella luulla, että yritän melkein tietoisesti päästä käsittämättömällä (ja tehottomalla) tavalla hengestäni. Päätin nimittäin tiistaina kotiin tultuani siivota vessan/pesuhuoneen perusteellisesti, sillä sinne tuppaa tulemaan pintahometta vanhan talon huonon ilmanvaihdon vuoksi. Aikani jynssäsin yleispuhdistusaineella, kunnes muistin jostain kuulleeni, että kloriitilla mokoman saa lähtemään ja pysymään poissa. Laitoin rättiin kloriittia, hinkkasin sillä katon läpi, ja kattohan kirkastui silmissä!
Tästä innostuneena keksin käsitellä koko vessan, etenkin lattiat, kloriitilla. Kaatelin ainetta suoraan pullosta lattialle, reilulla kädellä, riisuuduin ja lukittauduin (paljain jaloin ja ilman mitään suojakäsineitä, kuinkas muutenkaan..) vessaan moppaamaan.En ole mikään siivooja saati kemisti, joten luonnollisesti läträsin kloriittia sekä kuuman veden, että yleispuhdistusaineen kanssa samaan aikaan. Hetken kuluttua nenää, nielua ja henkitorvea alkoi polttelemaan, silmiä kirvellä ja en saanut enää henkeä. Kiiruhdin ulos vessasta haukkomaan vähän raitista ilmaa ikkunasta, ja luin kloriittipurkin käyttöohjeet: "Varoitus! Ei saa sekoittaa muiden puhdistusaineiden eikä happamien aineiden kanssa, voi vapauttaa myrkyllistä kaasua (kloori)". Tämän lisäksi mainittiin, että huuhtelu yms. tulisi tapahtua kylmällä vedellä.

En tajua kemiasta suunnilleen mitään, ja en luonnollisesti osannut arvioida, olinko onnistunut lutraamisellani vapauttamaan jotain myrkkykaasuja. Vessan ovi oli kaikeksi hyväksi nopean poistumisen myötä jäänyt auki, ja koko kämppä alkoi olla täynnä pistävän polttavaa hajua. Auoin äkkiä kaikki ikkunat, linnoittauduin kissojen kanssa parvekkeelle, ja aloin googlaamaan miten vaarallista se kloori sitten tosiasiassa on. (Hengitysteiden korventava polttelu ei ollut vielä loppunut tässä vaiheessa ja se tuntui ihan pirun pelottavalta)

Wikistä ja monelta muulta sivulta löysin hiveät pelotteluvaroitukset ja epämääräiset kemistikuvaukset haitallisista määristä ja olosuhteista, joissa kaasumaista olomuotoa voi syntyä. Soitin varmuuden vuoksi myrkytystietokeskukseen, ja hetken jonotuksen päästä sain fiksuna tyttönä selitellä asiani.

Keskukseta kehotettiin tuulettamaan kunnolla, näin pienestä määrästä ei pitäisi olla kuulemma mitään suurempaa vaaraa kun lämpötila ei ole korkea (vrt. sama olisi tehty saunassa). Eli loppu hyvin siis, pidin parvekkeen ovea ja ikkunoita auki vajaan tunnin ja suihkuttelin vessan kylmällä vedellä puhtaaksi. -Ja puhdasta muuten tuli, jopa kaakelien saumat valkenivat!

Mutta joo, lukekaa te muut niitten mömmöjen etiketit mielellään etukäteen.
***

Minulla on ihan ihme tuuri eläinmorfologian harjoituselukoiden kanssa. Heinäsirkkaa preparoitaessa sirkkani sisältä löytyi jotain epämääräisiä jyviä, jotka eivät sinne kuulu (loispistiäisen munia mahdollisesti, opettajakaan ei tiennyt?) ja eilen kun nyljin peltopyytä, sen sisältä löytyi omituinen rustomuodostelma! Iso sauvamainen rustokappale oli ruumiinontelon ulkopuolella, ihan siinä rintalihasten päällä, eikä ollut kiinni missään. Jännää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?