maanantai 3. joulukuuta 2012

EEEEEEEE

Nyt kun muuan kääretorttukohun kautta päästiin taas tähän E-koodikeskusteluun, päätin toissapäivänä aamuni ratoksi selvittää vähän mustikan tuoteselostetta. Läteinäni olivat Fineli ja Ekoodit.fi . Ai miksi? Koska huvitti ja kiinnosti. Suluissa ensimmäisenä on aine jota mikäkin koodi merkitsee, ja perässä lisäaineryhmä johon kyseinen aine kuuluu.

Mustikka sisältää:
E570 (Rasvahapot, happamuudensäätö- ja paakkuuntumisenestoaineet)
E300 (Aksorbiinihappo, Hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet)
E307 (Alfatokoferoli, hapettumisenesto- ja happamuudensäätöaineet)
E101 (Riboflaviini, väriaineet)
E106 (karotenoidit, väriaineet)


Kannattaa huomata, että tässä ovat vain ne "lisäaineet" joita osasin varmasti kääntää, kannattaa melkein jokaisen itse käydä lukemassa mitä kaikkea pelottavalta kuulostavia aineita siinä kovin palvotussa metsämustikassakin on. Tapasin viime keväänä hygieniaosaamiskoulutuksessa naisen joka ylpeänä ilmoitti, ettei syö mitään missä on yli kolme E-koodia; sellainen ruoka ei enää ole kuulemma hyvää ravintoa. Taitaa tädiltä jäädä sitten mustikatkin syömättä?

Älkää käsittäkö väärin, mielestäni lisäaineisiin kannattaa suhtautua kriittisesti, vaikkapa jotkin atsovärit ovat melko kiistanalaisia. Koko homma on vaan lähtenyt ihan naurettavalle linjalle, porukka kauhistelee tiettyjen aineiden sijaan itse merkkijärjestelmää ja laskee, montako koodia missäkin tuotteessa on. Hällä väliä mitä ne aineet sitten ovat, tuote jossa on vain yksi E-koodi (oli se sitten vaikka rotanmyrkkyä) on parempi kuin toinen jossa niitä on 4 (joista kaikki jotain vitamiineja ja rasvahappoja). Haloo ihmiset, nyt järki käteen jo!

Mutta turha kai tästä on vauhkota, todistettavasti se porukka kuuntelee minua tai ketään tässä asiassa ihan yhtä paljon kuin kreationistit evoluutiokeskustelussa. Samaa sarjaa ovat myös ne ihmiset, joiden mielestä pastörointi tekee maidosta suorastaan myrkkyä ja se pitäisi lopettaa, hällä väliä jos välillä saattaakin sitten tulla  koko maan laajuisia ehec-, listeria-, salmonella- ja ties vaikka polioepidemioita...

Nyt on tullut ylipäätään enemmän taas Eläintuotannon perusteet -kurssin myötä mietittyä näitä ruoka-asioita ja koko elintarviketuotantoa yleensä. Samalla kurssilla oli pari ihmistä jotka ovat työskennelleet useammassa navetassa ja teurastamoilla, joten on saatu oikein mukavia keskusteluja aikaan, lähinnä eläintuotantoon liittyen. Sain kuulla esimerkiksi minulle aivan uusia asioita luomutuotannosta, ja ne kieltämättä alentavat luomun arvoa minun silmissäni. Ei näistä tietyistä negatiivisista puolista vaan kerrottu siellä luomukurssilla. Luomuasioista ehkä kuitenkin lisää joku toinen kerta. Nämä jutut vaatisivat ihan kunnollista paneutumista jotta niistä saisi kaiken ihan oikean asiatiedon seulottua, ja siksi sitä soisikin, että ihmiset tutustuisivat asioihin kunnolla ennen kuin lähtevät julistamaan mitään täydestä sydämestään. Tiedän syyllistyneeni tähän monta kertaa itsekin, mutta aina voi kehittyä!

glögi
Valion Glögi. E-koodeja nolla. ..Koska ne kaikki on kirjoitettu auki.

***
Seuraava ei liity mitenkään aiheeseen, mutta kerronpa nyt silti tässä samaan syssyyn.
Huomasin nimittäin toissapäivänä, että joku oli hakkeroinut meikäläisen Battle.net accountin (=WoW tilin). Tunnukselle oli murtauduttu ja vaihdettu sekä minun salasanani, että "salainen kysymykseni", sekä ilmeisesti esitetty ylläpidolle että minä olen hakkeroinut tuon tilin joltakulta muulta (mitä nyt siitä saksankielisestä ylläpidolle nimissäni lähetetystä ticketistä ymmärsin..). Ihmeen kivuttomasti sain kuitenkin tunnukseni takaisin (tosin jouduin todistamaan henkilöllisyyteni skannaamalla heille kuvan ajokortistani, mikä tuntuu vähän..väärältä.), ja mikä parasta, tämä hakkerikaveri ei ollut edes pöllinyt pelistä rahoja tai kamoja, vaan päinvastoin pelannut hahmollani ja unohtanut slotit täyteen kamaa jota minulla ei ollut. Ja vieläpä ihan rahanarvoista kamaa, olen nyt eilen ja tänään tienannut AH:ssa jo useamman tonnin wowikultaa niillä romuilla! Hämmentävää, mutta en valita!

kranssi

6 kommenttia:

 1. Mä oon koko tän e-koodi hässäkän ajan ollut sitä mieltä, että taas niitä mitä ihmiset hysteerisesti alkaa välttää, tietämättä koko totuutta ollenkaan. Mm. pahamaineista natriumglutamaattia, josta kaikki tuntuu lähteneen liikkeelle muodostuu lihaan luonnostaan.
  Mä en juurikaan noita tiiraile, koska pyrin käyttämään peruselintarvikkeita. Makeisissa joskus saatan väriaineita ja keinotekoisia makeutusaineita vältellä, mutta harvoin niitäkään.

  Onneksi itsellä on aika iso tietomäärä koulutuksen perusteella: maatalouselinkeinoja lukevana ja elintarviketuotantoon erikoistuvana tulevana agrologina on helppo myhäillä useamman fanaatikon puheille...

  VastaaPoista
 2. Surkuhupaisinta näissä on se, kun joku asiaa kovin syvällisesti ymmärtämätön sitten olevinaan yrittää selittää esim. niiden e-aineiden myrkyllisyyttä biokemiallisella tasolla. Enpähän vaan ole törmännyt vielä yhteenkään kunnolliseen ja oikeisiin tieteellisiin faktoihin perustuvaan perusteluun tuosta natriumglutamaatinkaan "vaarallisuudesta".. Sama homma siinäkin kun jotkut intohimoiset karppaajat yrittävät selittää insuliinin toiminnan kautta hiilihydraattien suoranaista myrkyllisyyttä, siihen tosin löytyy "vastineeksi" huippuhyvä kolumni terveysirjastosta.

  Onhan se aina mahdollista että tulee uudempaa ja parempaa tietoa, ja hyvä tietysti että ollaan valmiita muuttamaan vanhoja käsityksiä jos tarve vaatii. Onhan sitä keskiajallakin uskottu vaikka mihin rohtoihin jotka nykyään lasketaan ihan myrkyksi! Hieno homma on sekin, että ihmiset kiinnostuu näistä asioista ja siitä mistä se ruoka sinne pöytään tulee. Silti minä kyllä mieluusti odotan niitä ihan oiketa tieteellisiä tutkimuksia asioista ennen kuin alan hysterisoimaan.

  VastaaPoista
 3. Eeeeeeei Nyt kyllä hajosin niin 100 - 0 tuolle wowihommale :D Hyvä lopetus. Luultavasti muutki sinun salasanat seilaa netissä jos tuo on ollu julkista riistaa. Onnea kultamäärästä, ennen tuo oli iso summa, en ossaa sanoa nyt inflaation jälkeen.

  Tuo lisäaine homma on niin vastemmielistä ulinaa minun mielestä kun olla ja ossaa. EU:n sisältä on melkosen hankalaa löytää vaarallisia ruokia. Aspartaami on ainoa jota ite välttelen parhaani mukaan, mutta kyllähän sitä kiskoo jos tarve vaatii. Vielä paremmaksi tilannetta tekee jos samat tyypit jovat joka viikko(no ei kun olen vaan joka toinen...) baarissa, polttavat tai ovat lievästi lihavia ja siitä ylöspäin. Jokanen nuista kiskasee yllättävän helposti 10v loppupäästä irti mutta ei siitä keskustella koska sillon ei voi hohtaa kavereitten silmisä viisaudella :)

  VastaaPoista
 4. Battlenetiltä epäilivät että olisi troijalainen päässyt koneelle (ei tosin löytynyt sitä tai muitakaan viruksia kun tsekkasin), ja vaihdoinkin sitten kaikki salasanat :P Lisäksi piti vaihtaa tunnukselle kokonaan uusi sähköpostiosoite, jospa sinne nyt ei ihan heti olisi kukaan haksaamassa uudelleen! Tosin jos tuollaisia lahjuksia kerta saa niin antaa mennä vaan :D

  Minua harmittaa kun Cola lightia ei enää saa sukraloosilla makeutettuna, vaan ne muuttivat sen pari vuotta sitten takaisin aspartaamiksi :/ Nykyään tulee tosin juotua enemmän vichyä, mutta kun kokista haluaa niin mieluummin sitä ottaisi sukraloosiversion. -Sokeriversiotahan ei voi juoda kun se on pahaa :D

  Tuo tupakka-viina-ylipainohomma on kyllä myös totta! Ja veikkaan että mikä tahansa nuista kolmesta, ja varsinkin ne kaikki yhdessä, heikentävät elämänlaatua ja lyhentävät elinikää enemmän kuin yksikään lisäaine päivittäin käytettynä.

  VastaaPoista
 5. Joo tää lisäainehysteria on kyllä niin surkuhupaisa ilmiö. Vielä pahempi, kun alkaa "propaganda" mennä läpi ja huomaa jo itsekin tarkkailevansa ja pelkäävänsä niitä paaahoja lisäaineita, ihan vaan kun joka tuutista tunkee tuota. Ikinä en ole kuitenkaan huomannut saavani mitään ongelmia mistään, joten mulla ei pitäs olla mitään omakohtastakaan syytä vältellä mitään. Aspartaamikin, tänne vaan, kyllä mä vedän. ;D Paras on kuitenkin se natriumglutamaatti – valikoidaan jotain yksittäisiä huonosti tehtyä tutkimuksia, levitetään hysteriaa ja puhutaan hermomyrkyistä. Ja sit vielä jotkut ruokatuottajat alkaa mainostamaan ruokia natriumglutamaatittomina! Ja ihmiset kelaa sit varmaan sen ansiosta entistä enemmän, et joo kyl tässä on oltava perää, kun ruokatuottajat oikein mainostavat sillä.... Nii-in....

  Siis välillä oikeesti tuntuu, että kaikenlaisilta luomuintoilijoilta unohtuu se terve järki, siis se, että se luomu on yhtä lailla markkinointikikka kuin jotkut muutkin ihmeväitteet. Se MYY. Se on BISNES. Mielikuvamainontaa paremmasta elämästä, hyvinvoinnista, eettisistä valinnoista ja puhtaasta luonnosta, jota sitten ihmiset vielä vahvistavat ja toistavat toisilleen kierrättäen näitä markkinointiväitteitä. Eihän siinä mitään, jokanen toki saa käyttää rahansa mihin haluaa, mutta mä en vaan ymmärrä tätä. Melkein jo menee muhunkin täydestä, kun alkaa se luomuleima vaikuttaa niin trendikkään ja hyvän ihmisen valinnalta, että melkein tekiski mieli maksaa siitä leimasta enemmän...

  Ai miten niin kyyninen? ;)

  VastaaPoista
 6. Tuo on kyllä myös hämmentävää, miten tuottajatkin lähtevät tähän sekoiluun mukaan! Vastataanko tässä nyt sitten vain kysyntään? Hauskimpia ovat ehkä nämä "Ei yhtään E-koodia!!" -leimalla varustet tuotteet, joista kyllä löytyy ihan yhtälailla ne happamuudensäätöaineet ja muut lisäaineet :D
  Ylipäätään jos tätä soppaa vielä haluaa vähän hämmentää lisää, niin mielestäni näissä lisäainejutuissa voisi muistaa senkin viisauden, jonka arvoisa toksikologian isä Paracelsus lausui jo 1500-luvulla; Annos tekee myrkyn. Kaikki aineet ovat myrkkyjä, vain oikea annos erottaa sen, onko kemikaali myrkky vai peräti lääke.

  Sekin on totta, että moni ei välttämättä ymmärrä miten kovaa bisnestä se ruoan tuottaminenkin nykyään on, kyse on puhtaasta liiketoiminnasta jossa määräävä tekijä edelleen on raha. Toisekseen kaikki eivät välttämättä ymmärrä mikä on esimerkiksi eläimelle oikeasti hyväksi. Joku luomun käytäntö vaikuttaa äkkiseltään maallikon silmissä hyvinvointia lisäävältä systeemiltä, mutta käytännössä se voi olla ihan jotain muuta. Ikävimpiä on ehkä nämä kauhujutut siitä, miten elukoita hoidetaan jollain homeopatialla kun ei pitkien varoaikojen takia haluta lääkitä oikeilla lääkkeillä. Tai kun eläimille tulee vakavia puutosoireita ilman seleenilisää. Sekö on sitten hyvinvointia..

  VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?