perjantai 25. tammikuuta 2013

Uganda, osa 3

9.1


Tämä päivä ansaitsee kokonaan oman postauksensa. Meille tarjoutui nimittäin yllättäen tilaisuus päästä katsomaan Richard Wranghamin simpanssilaumaa! Lähdimme heti aamuhämärässä tarpomaan metsään, kaikki olivat todella jännittyneitä. Ei niitä simpansseja kuitenkaan ihan joka päivä luonnossa näe.


aamusumu

aamusumu1

chimpit

Ensiksi näimme vain jotain mustaa liikkuvan kaukana puussa. Minä olin jo varsin tyytyväinen siihenkin, mutta sitten meille annettiin lupa mennä lähemmäs pienissä ryhmissä. Saimme mennä aivan simpanssien viikunapuun alle, ja voitte uskoa miltä tuntui päästä katsomaan niitä eläimiä aivan lähietäisyydeltä! Onhan kyse sentään lähimmistä sukulaisistamme!simpanssi1

simpanssi

simpanssi3

simpanssi2

Puun alla päivystivät myös paikalliset Wranghamin palveluksessa olevat tutkijat. He olivat työskennelleet simpanssien parissa jo useita vuosia aamusta iltaan, ja simpanssit pitivät heitä jo varmasti osana laumaansa.

Kibalen tutkimusten kautta on saatu myös paljon uutta tietoa, esimerkiksi simpanssien lääkekasvien käytöstä. Simpanssit kuulemma osaavat käyttää luonnon rohtoja esimerkiksi loisten häätöön, ja niiden on kuulemma havaittu pureskelevan neuboutonian juuria, joiden tiedetään aiheuttavan keskenmenoja (tästä ei tosin ole vielä ilmeisesti mitään virallista tutkimusta).
simpanssi4

Simpanssien katselun jälkeen lähdimme jatkamaan matkaa. Omalta osaltani simpanssireissu oli kevyesti koko kurssin upein kokemus, ihan näin jälkikäteenkin ajateltuna.

Ennen tutkimusasemalle palaamista pistäydyimme katsomassa hieman ennen joulua salametsästetyn elefantin jäännöksiä. Tapahtumasta oli siis vain kaksi viikkoa, mutta ruumis oli silti hajonnut jo todella tehokkaasti.

remainsofelephant

remainsofelephant2

Elefanttejahan salametsästetään pääasiassa tietenkin norsunluun takia, mutta niistä ei toki muutenkaan ajatella kovin lämpimästi, sillä ne osaavat olla todellinen riesa alueen viljelijöille. Tämän yksilön tappajaa ei oltu saatu selville (ja oliko niin aktiivisesti yritettykään..), ja kun raato löydettiin, sen liha jaettiin läheisen kylän asukkaille. Mikä siis oli viesti kyläläisille? Salametsästäkää elefantti, ja me jaamme lihat teille joululahjaksi emmekä tee asialle mitään! Toisaalta taas tietysti hyvä, että hyvä sapuska tuli hyötykäytettyä.

Norsuraadon jälkeen palasimme takaisin tutkimusasemalle, missä bongasimme illalla vielä lepakon ja bushbuckin.

rukoilijasirkanpesäRukoilijasirkan "pesä"

lepakko 
Lepakko

bushbuck 
Bushbuck

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?