torstai 21. maaliskuuta 2013

Voi Aino Aino

Aino kiltti, kerro meille että tämä mielipiteesi oli sarkasmia! Meinasin tukehtua kun luin sen. Siltä varalta ettei se ole, haluan ihan varmuuden vuoksi tarkentaa pari juttua.

"Ai­kai­sem­min opis­ke­li­jat ovat tul­leet toi­meen huo­mat­ta­vas­ti vä­hem­mäl­lä ra­hal­la kuin ny­kyi­sin, jo­ten ra­han riit­tä­mi­nen opis­ke­luun on vain bud­je­toin­ti­ky­sy­mys"

Joku taloustiedettä ja historiaa tunteva osaa varmasti kertoa paremmin rahan arvon muuttumisesta ja siitä, miksei joskus aikaisemmin ole sama asia kuin tänä päivänä. Minua sen sijaan kiinnostaa, että miten se on vain budjetointikysymys, että saa elettyä vuonna 2013 alle viidelläsadalla eurolla kuussa? Mistä siitäkin puolet menee vuokraan, siis jos on niin onnekas, että on löytänyt todella halvan asunnon. Nykyään nyhdetään parin neliön solukopeistakin 300e/kk.

Opintotuen asumislisä on niin ajastaan jäljessä, että tiedän monia jotka elävät opintolainalla kun opintotuesta suurin osa menee vuokraan. Itse olen perhanan onnekas, kun asuntomme on vuokrattu sukulaisvainaalta ja minulla on mies jakamassa vuokrakuluja. Yksi vaihtoehto on toki työnteko, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että niitä töitä ei todellakaan ole kaikille! Toisekseen työnteko rajoittaa opiskelua kamalasti; usein ne työtä tekevät opiskelijat tuppaavat olemaan niitä, jotka missaavat tärkeitä luentoja ja jotka ravaavat uusintatentin uusintatenteissä, sekä ovat jatkuvasti väsyneitä ja stressaantuneita. Toki osa meistä jaksaa samanaikaista työtä ja opiskelua todella hyvinkin.


"Oi­keas­ti on­gel­ma on se, et­tä ra­haa saa, kun ni­mi on jon­kin op­pi­lai­tok­sen lis­tal­la. Kel­lään ei siis ole mi­kään kii­re pois."

Ei, rahaa ei saa vain, jos on jonkin oppilaitoksen listalla. Kela seuraa opintojen menestymistä, ja opintotukea ei tipu jos opintopisteitä ei kerry. Tukikuukaudet vähenevät sitä mukaa kun opintotukea nostaa, joten ei sitä rahaa ikuisesti tule. Lukion meiningistä en tässä suhteessa kauheasti muista/tiedä, mutta tuskin sielläkään opiskeleville ikuisuuksia sitä opintotukea maksetaan. Enkä ole koskaan kuullut, että kukaan olisi jäänyt notkumaan lukioon, kyllä siellä sen verran ohjatusti edetään.


"Pöy­ris­tyt­tä­vää on myös kou­lu­jen käy­tös, sil­lä ne ot­ti­vat po­liit­ti­ses­ti kan­taa sal­li­mal­la mie­len­osoi­tuk­ses­ta joh­tu­vat pois­sao­lot. Tä­män ta­kia mo­net var­mas­ti osal­lis­tui­vat vain saa­dak­seen va­paa­tun­nin."

Vastaan taas kolmannen asteen näkökulmasta, koska käsittääkseni suurin osa ko. mielenosoituksessa oli kolmannen asteen opiskelijoita. Korkeakouluissa on harvemmin läsnäolopakkoa muutenkaan, joten kenenkään ei tarvitse "sallia" mitään poissaoloja, vaan porukka on poissa silloin kuin huvittaa. Vaikea kuvitella lukiolaistenkaan lähtevän vähässä kummassa johonkin mielenosoitukseen tuonne ulos pakkaseen ja tuuleen seisomaan vain vapaatunnin takia. Toisekseen mielestäni lukioissa hyysätään nykyään liikaa, itse näen lukion tarkoituksena kuitenkin myös sen, että nuori oppii ottamaan itse vastuuta opiskelustaan. Sitä taitoa tarvitaan sitten korkeakoulussakin.

Siinäkään en näe mitään ongelmaa, että koulut (tai kenties paremminkin tietyt opettajat) ovat jollain tapaa "suosineet" tätä mielenosoitusta, koulut kun eivät ole tähänkään asti olleet kauhean sitoutumattomia. Vai mitä sanotte esimerkiksi uskonnollisista aamunavauksista, joita omassa lukiossani oli enemmän kuin tarpeeksi..Tiedän kyllä, että Aino itse on todella hyvin tienaava kaveri lukiolaiseksi. Itse en kuitenkaan tarttuisi kovin hanakasti tähän seikkaan, eivät ne ihmisen mielipiteet kuitenkaan aina tuloihin katso. "No hyvähän sun on sanoo kun oot rikas" -argumentointi on mielestäni  yhtä köyhää ja lapsellista, kuin tämä "Menkää köyhät töihin!" -argumentointi.

2 kommenttia:

 1. Ton ihmisen mielipiteet oli kyllä niin käsittämätöntä luettavaa, että piti ihan ihmetellä, miten voi olla opiskelijalla pokalla tällaiset näkemykset. Ikä sitä ei selitä, koska samaa settiähän sitä kuulee ikäihmistenkin suusta. Just tommosta "ennen sitä pärjättiin vähemmälläkin" -settihän se usein on. x)

  Mutta luulenpa, että se tulotaso taustalla kyllä selittää jotain: ei ole tarvinnut olla koskaan itse siinä tilanteessa, joka saa opiskelijat sankoin joukoin osoittamaan mieltä, eikä se täten kosketa omaa arkitodellisuutta mitenkään. Ihmekös siinä, jos ei osaa eläytyä muiden kokemukseen tai edes välttämättä tiedä, mitä ne muiden kokemukset on, eikä täten herää myöskään empatiaa. (Se ei toki ole sama asia kuin sanoa että kaikki hyvätuloiset on kusipäisiä egoisteja :D) Kun ei tunnu osaavan edes Kelan sivuilta kaivelevan sitä, miten opintotuki toimii. x)

  Mut ohan sitä tutkimuksissakin hutkittu sen suuntaisia tuloksia, että korkeatuloiset ei ole yhtä herkkiä auttamaan muita kuin pienituloiset, ainakaan ellei heitä tavallaan "herkistetä" siihen, meinaan huomaamaan muiden kärsimystä. Sen on arveltu johtuvan juuri siitä, että se ei vaan ole siinä omassa arjessa näkyvä osa, ei hengata vähempiosaisten kanssa eikä itse ole koettu niitä taloudellisia ongelmia, joiden kanssa monet painii. Mut hyvä pointti, minkä oon lukenut, on just se, että jos nää ihmiset tavallaan "herkistetään" näyttämällä muiden kärsimystä ja kannustetaan myötätuntoiseen suhtautumiseen, niin sitten nekin alkaa toimia entistä myötätuntoisemmin. Eli sitä voi opettaa ja oppia. :) Ja tää ei tietenkään ole mustavalkoista, kuten mikään ei oo.

  Tossa tää yks artikkeli, mikä musta oli hurjan kiinnostava: http://www.deseretnews.com/article/765578735/Studies-try-to-find-why-poorer-people-are-more-charitable-than-the-wealthy.html?pg=all :)

  VastaaPoista
 2. Varmasti löytyy keskimääräisiä eroja siitä, miten tulotaso vaikuttaa empatiakykyyn, käyttäytymiseen ja moneen muuhun tekijään. Silloin kuitenkin kun on yksittäisestä ihmisestä kyse, ei tunnu reilulta vedota vaan yksikantaan siihen että toinen ei ole kokenut sitä mitä itse ("Et sä voi ymmärtää kun oot nuori/lapseton/rikas/köyhä". Vaikka kyllähän niissäkin heitoissa varmaan joku totuuden siemen usein piilee :D

  Ja varsinkin kun ollaan jotain ihmisryhmää koskevia päätöksiä tekemässä, pitäisi ehdottomasti kuulla ko. ryhmään kuuluvia eikä vain näitä, joilla ei ole asiasta mitään omakohtaista kokemusta. Varsinkin kun ryhmätasolla ne ryhmien väliset erot alkaa juuri herkemmin näkyä. Mutta kyllä niillä porukan ulkopuolisillakin voi olla hyviä pointteja ja mielipiteitä, tosin suotavaa kyllä olisi oman kokemuksen puutteessa selvittää edes vähän faktoja ennen kuin lähtee (varsinkin lehteen asti) asioita kommentoimaan..

  Pitääpä lukaista tuo artikkeli iltapäivällä jahka on aikaa :D

  VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?