lauantai 22. helmikuuta 2014

The Nutcracker

Joensuun Areenalla oli eilen Karjalan Tasavallan valtiollisen Musiikkiteatterin järjestämä Tšaikovskin Pähkinänsärkijä baletti. En ollut koskaan aiemmin käynyt baletissa, ja kokemus oli positiivinen!

IMG_0689

Ainoa haittapuoli oli se perinteinen; koska opiskelijalipuilla ei koskaan pääse nousevaan katsomoon tahi parhaille paikoille muutenkaan, tällainen lyhyempi ihminen joutui kurkottelemaan ja ketmuilemaan koko esityksen ajan melko epäluonnollisissa asennoissa, jotta näkisi edes vilauksen tanssijoista. Sääliksi kävi, kun meitä vielä taempana oli pieni tyttö, joka itki äidilleen ettei näe esityksestä yhtään mitään. Kun minullakin oli jo hankaluuksia näkyvyyden kanssa, voin kuvitella ettei sillä pienihmisellä ollut mitään toivoa! Mutta muuten oli tosi jees, tanssijat taitavia ja musiikki kaunista.

IMG_0725

Torstaina seurasin urheasti Yle Areenasta Tahdon2013 -kansalaisaloitteen lähetekeskustelua. Suuria yllätyksiä ei koettu, samat argumentit kiersivät kehää ja kun ei muuta keksitty, kaivettiin Raamattu esille (siis ihan fyysisesti kaivettiin Raamattu esille). Se, mitä itse jäin ehkä eniten miettimään oli väite, että sukupuolineutraali avioliittolaki murskaa nykyisen avioliittokäsitteen (..ja ilmeisesti koko yhteiskunnan perustan) ja on näin ollen epäreilu jo aviossa oleville pareille, jotka ovat solmineet nimenomaan miehen ja naisen välisen liiton.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä, miten kenenkään muun hieman erilainen avioliitto voisi murskata jonkun toisen avioliittoon liittämät merkitykset ja sen arvon. Väitän, että jo nykyään avioliitto tarkoittaa eri ihmisille ja eri maissa hieman eri asioita; osalle se voi todellakin olla miehen ja naisen välinen pyhä liitto, sakramentti ja lastentekomiljöö. Osalle se on kahden toisiaan rakastavan ihmisen välisen suhteen virallistaminen. Jollekin avioliitto on puhtaasti taloudellinen ratkaisu, ja jossain päin maailmaa se voi olla perinteinen tai suorastaan pakollinen tapahtuma ihmisen elämässä. Joissain maissa miehellä saa olla useita vaimoja. Ei kai sen, että mitä avioliitto merkitsee laissa, eri uskoinnossa tai jonkun muun ihmisen elämässä, tarvitse muuttaa sitä mitä se merkitsee juuri minun henkilökohtaisessa elämässäni? Eivät heteroavioliitot muutu homoavioliitoiksi vain siksi, että homotkin saavat mennä keskenään naimisiin. Vai muuttuvatko?

Toivottavasti lakialoite menee läpi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?