perjantai 3. lokakuuta 2014

Mysteerimuhkura

Ääks, taas on jäänyt vähän tämä kirjoittaminen. Kaikennäköistä jännää ja vähemmän jännää on tapahtunut, mutta pyhitetään nyt tämä postaus pienelle "sairaskertomukselle". Kävin nimittäin muutama viikko sitten elämäni ensimmäisessä (siis sellaisessa jossa olen ite kuvattavana) MRI -kuvauksessa poskessani vuosikausia olleen patin takia.

IMG_5815
Kuva ei liity mitenkään. Piti vaan periaatteesta laittaa joku kuva, joten laitoin tietysti kuvan herkuista.

Vuonna 2010 huomasin ensimmäisen kerran kivuttoman, ihonalaisen soikiomaisen patin poskessani. Säikähdin vähän, mutta työnsin asian mielessäni taka-alalle, sillä olimme juuri lähdössä lomalle Turkkiin. Kuukaudet ja vuodet pääsivät kulumaan ja aina välillä patti kävi mielessäni, muttei missään vaiheessa kunnolla vaivannut fyysisesti tai psyykkisesti (mikä on ironista kun ottaa huomioon,  että normaalisti luulen sairastavani syöpää ja olevani raskaana heti kun on vähänkin outo olo). Tänä keväänä viimein varasin ajan YTHS:lle selvittääkseni lopulta, että mistä on kysymys. Oikeastaan varasin ajan vain huvikseni, sillä olin jo tietysti googlaillut kaiken mahdollisen maallikkoystävällisen tiedon sylkikivistä, kasvaimista ynnä muista ja tiesin, että todennäköisesti pahimmillaankin kyseessä olisi hyvälaatuinen muutos.

YTHS lääkäri ei taaskaan pettänyt ammattitaidollaan, vaan löysi muhkuran hankalasta paikasta (osittain poskiluun kaaren alla piilossa) huolimatta helposti ja antoi lähetteen Terveystalolle ultraäänitutkimukseen. Terveystalon röntgenlääkäri oli hyvin asiantuntevan oloinen hänkin, ja ultrassa löytyikin heti epämääräinen (=ei selkeästi rasva- eikä sylkirauhaskudosta oleva) pari senttiä kanttiinsa oleva resistenssi. Sain YTHS:n kautta lähetteen korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle. Polilääkäreillä oli vähän hankaluuksia paikallistaa mysteeripattiani eikä siitä saanut hankalan sijainnin vuoksi otettua näytettä, joten sain lähetteen pään ja kaulan alueen magneettikuvaukseen. Pattia epäiltiin ensisijaisesti rasvakudoksesta peräisin olevaksi lipoomaksi, itse veikkasin joko lipoomaa tai pleomorfista adenoomaa.

Noh, tulokset tulivat joku viikko sitten ja ylläripylläri, radiologi oli löytänyt magneettikuvista vain "epämuodostuneen" laskimon. Laskimon?!  Eikö ultran tehnyt röntgenlääkäri muka olisi tunnistanut verisuonta? Ja mistä lähtien verisuonet ovat olleet tuollaisia pyöreitä "irtonaisia" palluroita?

Eipä siinä, kai se on vaan uskottava. Enkä minä nyt edelleenkään pelkää mitään vakavaa, joten olkoon mikä hyvänsä ja katsellaan sitten lisää, jos se alkaa sieltä vaivaamaan. Olenkin lähinnä suhtautunut näihin kaikkiin tutkimuksiin suurella mielenkiinnolla, ja hirveästi syyhyttäisi saada ne magneettikuvat omiin käsiinsä. Ehdin nähdä kuvista vastaanotolla vain vilauksen, mutta olihan se nyt huisia nähdä omat aivonsa! Olisi ehkä maailman siisteintä kun saisi kaikessa rauhassa kotikoneella tutkailla kuuppansa yksityiskohtia! Tietääkö joku, että voiko noita julkisella otettuja kuvia saada itselleen? Ottavatko siellä itseensä ja luulevat, että haluan näyttää niitä yksityiselle lääkärille? Vai pitävätkö muuten vaan kahelina? :DTältä se kuva (tai kuvat) suurin piirtein näytti. On se vaan ihmeellistä tuo fysiikka (ja tekniikka)! Kuva täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?