keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Veri kiertämään

Ladataan
Tämmöstä tänään! Käykäähän muutkin luovuttamassa :) Toimii myös hyvänä tekosyynä olla menemättä lenkille. #SPR #Verenluovutus

Kävinpä sitten eilen luovuttamassa ekaa kertaa elämässäni verta. Olen jo pari vuotta aina veripalvelun mainoksen nähdessäni miettinyt että "pitäis mennä...", mutta ikinä ei ole tullut lähdettyä. Viime perjantaina sitten surffailin Veripalvelun nettisivuille tekemään osoitteenmuutosta Kantasolurekisteriin (johon liittymistä suosittelen myös kaikille!), ja huomasin etusivulla olevasta veribarometristä B- veren olevan lopussa. Sitten iski taas maailmantuska, olenhan itsekin beemiikka. Perjantaina en ehtinyt enää luovuttamaan, mutta varasin kipin kapin ajan tiistaille heti töiden jälkeen. Sain puhuttua vielä miehenkin mukaan, ensikertalainen hänkin.

Itse luovutus oli helppo ja suht nopea juttu. Ja ei, se ei tehnyt ollenkaan kipeää. Vaikka muuten tunnustaudunkin vähän neulakammoiseksi, veren ottaminen kyynärtaipeesta ei ole ollut minulle koskaan mikään ongelma. Jännitinkin etukäteen lähinnä hemoglobiinin mittausta, sillä en ole vuosikausiin antanut pistää itseäni sormenpäähän. Se tuntuu vaan niin inhottavalta!

Käyntiin mahtui vähän dramatiikkaakin, sillä huoneen toisella laidalla olevalla pedillä yksi luovuttaja pyörtyi hurjannäköisesti kesken kaiken. Ymmärtääkseni tällaisissa tilanteissa pyörtyminen voi helposti "tarttua", mutta sain pysyttyä onneksi rauhallisena ja veripussi täyttyi nopsasti ilman ongelmia tai heikotusta. Ari jäi reilun desin päähän "tavoitteesta", mutta hyvin meni hänelläkin. Luovutuksen jälkeen tarjolla oli mehua, kahvia, kolmioleipiä ja pullaa. Hyvä palvelu siis kaikin puolin! Molemmille jäi käynnistä hyvä fiilis ja mennään varmaan heti ensi vuonna uudestaan.

Loppuillan saikin hyvällä omallatunnolla vain herkutella ja löhöillä sohvalla. Enkä ajatellut kyllä mennä lenkille vielä tänäänkään, kun on kerrankin niin hyvä tekosyy käytössä :D

IMG_5822

Huomasittehan muuten, että miesten väinen seksikään ei ole enää keväästä lähtien ollut pysyvä este verenluovutukselle! Edelleen siitä seuraa kahdentoista kuukauden luovutuseste, mutta suunta on sentään oikea. Ei se  HI-virus nimittäin katso ihmisen sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.

2 kommenttia:

  1. Mä oon käynnyt säännöllisesti siitä asti kun täytin 18. Tosin raskaudet on vähän syönyt niitä kertoja ja ensimmäisen ja toisen välissä en tainnut ehtiä kuin kerran luovuttamaan. Vaikka väliä oli vuos ja yheksän kuukautta ennen uutta raskautta niin täältä lähti vakituinen luovutuspiste, joten siksi jäi yhteen. Tarkotus olis taas heti alkaa käymään säännöllisesti kun on kaikki karenssit synnytyksen ja imetyksen suhteen menneet...Onkohan seuraava kerta jo kymmenes mulle...

    VastaaPoista
  2. Ahkerasti olet kuitenkin käynyt, kymmenen kertaa on jo aika paljon! :) Pitää kyllä ittekkin mennä taas heti kun pääsee, tuli sen verran hyvä mieli tuosta.
    ...Vähän tosin jänskättää, että entä jos sieltä mun verestä nyt löytyykin jokin piilevä hepatiitti :D Ei mulla kyllä ole mitään syytä epäillä moista, mutta aina se vähän jänskättää kun jotain testataan.

    VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?