torstai 29. tammikuuta 2015

Miten saada ihmiset tekemään parempia valintoja?

Luin tässä yksi ilta aikani kuluksi Elisa Aaltolan blogitekstin "Akrasia, eli miksi ihmiset syövät lihaa?". Viime vuonna olin Aaltolan pitämällä ympäristöfilosofian kurssilla, ja se oli oikein mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Ihmisenä Elisa vaikuttaa todella symppikseltä järki-ihmiseltä, ja on selvästi perehtynyt asiaansa! Niinpä tuokin akrasiaan ja lihansyöntiin liittyvä blogiteksti herätti ajatuksia. Aaltola on varmasti oikeassa siinä, että tiedonpuutteen sijaan hedonismi ja halut ovat nykyaikana todellisia syitä sille, miksi ihmiset toimivat vahingollisesti ja epärationaalisesti. Miten ihmiset sitten saisi rajoittamaan näitä halujaan?

Ihminen on eläin ja eläinten käyttäytymistä ohjaavat erilaiset sisäiset ja ulkoiset ärsykkeet. Todellisten tarpeiden ja halujen lisäksi meillä ihmisillä kulttuuri, media ja kanssaihmiset ohjailevat voimakkaasti sitä, mitä me ihailemme, tavoittelemme ja haluamme. Aaltolakin kirjoittaa blogitekstissään, että  "Hedonismi, halujen perässä haparointi, on seikka, jota ei kuitenkaan voi täysin sysätä yksilön vastuulle. Jo Aristoteles painotti, että akrasia on yhteiskunnallisesti, poliittisesti tuotettu seikka. Yhteiskunnan tulisi tuottaa rakenteita, aina koulutuksesta talousjärjestelmään, jotka tukevat yksilön moraalista kasvua ja samalla poistavat akrasian mahdollisuutta".
Voisiko ihmisten haitallisia tottumuksia muuttaa helpoiten vaikuttamalla siihen, mitä ihmiset pitävät haluttavana? Pelkkä valistus ei  kaikissa asioissa riitä.

IMG_6369

Vaikka elämmekin materiaalikeskeisessä maailmassa, myös asioihin liittyvillä psyykkisillä kokemuksilla on meille valtavan suuri merkitys. Otetaan esimerkiksi kaikenlaiset trendidieetit ja terveysbuumit; vaikka se uusi muodikas detox-pirtelö maistuisi ihan paskalta ja rajoittaisi elämää, ihminen kokee silti jäävänsä plussalle. Kyseessä ei olekaan enää makunautinto, vaan psyykkinen, jopa henkinen, kokemus. Voimakas tunne siitä, että tämä on hyvää, terveellistä, oikein ja näyttää hyvältä somessa. Sama pätee eettisiin ja ekologisiin valintoihin.Vai voiko joku muka kieltää, etteivät eettisin perustein tehdyt valinnat aiheuttaisi pientä kutkuttavaa "tämä tekee minusta paremman ihmisen" -tunnetta? Jos en tuntisi itseäni paremmaksi ihmiseksi viedessäni niitä lasi- ja metallipurkkeja kierrätyspisteelle, niin enhän minä niitä hittovie jaksaisi lajitella!

Ihmisille pitäisi siis markkinoida nykyistä tehokkaammin niitä ympäristön, terveyden ja eläinten hyvinvoinnin kannalta hyviä vaihtoehtoja: saada ihmiset tuntemaan, että he itsekin voittavat kun vähentävät lihansyöntiä ja turhanpäiväisen krääsän ostamista. Pelkkä faktatieto ei riitä, tarvitaan tunnetta. Eettiset valinnat pitäisi saada näyttämään houkuttelevilta, moderneilta, trendikkäiltä, sivistyneiltä, tai mikä adjektiivi kehenkin nyt vetoaa.

IMG_6387

Olisihan se tietysti kiva jos ihmiset saataisiin ajattelemaan asioita syvällisesti ja tekemään järkeviä valintoja pyyteettömästi, mutta valitettavasti on kuitenkin joukko ihmisiä, joita tällainen ajattelu ei kiinnosta. Ihmisiä, jotka kiinnittävät valistusta ja tilastoita enemmän huomiota muiden ihmisten tekemisiin, mainontaan, trendeihin tai johonkin oman someidentiteetin rakentamiseen. - Ja kukaanhan ei tietysti myönnä kuuluvansa moiseen porukkaan, sillä kaikkihan me ollaan niin hirveän syvällisiä ja uniikkeja lumihiutaleita, vai mitä? ;) Minä ainakin voin rehellisesti myöntää, että medialla, muiden ihmisten toiminnalla ja yleisellä asenneilmapiirillä on minuun suuri vaikutus; näissä eettisyys&ekoasioissakin minulla on usein tarve tarkentaa, että "mähän en siis ole mikään semmonen ituhippi.."

IMG_6382

Miksi minä sitten olen edelleen sekasyöjä? Halu tietysti on oikea syy, mitäpä sitä kiertelemään. En näe suurensuurta moraalista problematiikkaa siinä, että ihminen hyödyntää muita eläimiä omiin tarpeisiinsa (enkä siinäkään, jos joku muu eläin hyödyntää ihmistä). Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että käyttö on kohtuuden rajoissa ja eläimelle aiheutetaan mahdollisimman vähän kipua, tuskaa ja kärsimystä, ja luonnolle mahdollisimman vähän haittaa. Nykymuotoinen eläintuotanto ei täytä kunnolla kumpaakaan kriteeriä, joten kannustan ehdottomasti kaikkia vähentämään lihansyöntiä. Jo se, että kaikki ihmiset vähentäisivät lihansyöntiään ja suhtautuisivat kriittisesti eläintuotannon epäkohtiin (mm.sikojen emakkohäkkeihin), auttaisi maailmaa ehkä jonkin verran parempaan suuntaan. Ja turha mussuttaa mistään kiinan ja yhdysvaltojen teollisuuden aiheuttamasta maailman pilaantumisesta jos ei ole itsekään valmis laittamaan tikkua ristiin.

Ihannetilanne itselläni olisi se, että liha olisi vain silloin tällöin nautittava "herkku". Ja itseasiassa kun tarkemmin miettii, niin taloudessamme ei käytetäkään lihaa loppujen lopuksi kovin paljoa; nytkin viimeisen vajaan parin viikon aikana kotiruokana on ollut kasviswokkia, -ohrattoa, -hernekeittoa ja falafelejä. Liharuokina vain yhtenä päivänä bratwursteja, toisena broilerinfileitä. Mutta vaikkei sitä lihaa mitään päätähuimaavia määriä menekään, niin voisihan sitä taas inspiraatioksi googlailla uusia (kasvisruoka)reseptejä! 

PS. Olenko muuten ainoa, joka vähän vierastaa sanaa kasvisruoka. Tarvitseeko sitä lihattomuutta erikseen korostaa? Eihän perunavelliä ja lanttulaatikkoakaan erikseen mainosteta kasvisruokana? Ihan ruoka vaan, kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?