lauantai 31. lokakuuta 2015

Kätevä emäntä

Olen kerran jos toisenkin valitellut, ettei kaupoista löydy kunnollisia (kestäviä, hyvännäköisiä, ei orjatyöllä tuotettuja) vaatteita. Lopulta päätin tehdä asialle jotain; ostin käytetyn ompelukoneen ja rupesin ompelemaan.

Nyt täytyy mainita, että minähän en missään nimessä ole mikään käsityö-, varsinkaan tekstiilityöihminen! Jos olisin saanut valita, olisin peruskoulussa ollut puutöissä. Valitettavasti en kuitenkaan koskaan päässyt vaikuttamaan asiaan, sillä opettajamme "unohti" kertoa meille (useista tiedusteluistani huolimatta), että milloin ja miten se päätös pitäisi tehdä. Nuoremmat siskoni pääsivät molemmat puutöihin, ja olen meistä kolmesta ainoa joka kärvisteli vuosia neulomassa villasukkia ja ompelemassa vekkihameita. Olin käsitöissä melko surkea, mutta ompelukoneen langoitus ja perus neulonta upposivat sentään selkärankaan.

Ajattelin aloittaa uuden ompeluharrastukseni jostain helposta, ja tekaisin koristetyynyliinan (vetoketjulla ja tupsuilla!!!):

IMG_8418

Tyynyliinan jälkeen oli vuorossa helppo, pyöreästä kirppispöytäliinasta tehty kellohame. Käytännössä minun tarvitsi siis leikata vain reikä liinan keskelle ja askarrella vyötärönauha (meni päin helvettiä):

IMG_8400

Kevyen aloittelun jälkeen olivin vuorossa se varsinainen Master Piece. Kutsun tätä Twin Peaks -hameeksi (kuka arvaa miksi?):

IMG_8391


IMG_8390

Kuvion huomiointi. Vetoketju. Vinonauha helmassa. Ei kuulkaas ollut helppo nakki! Varsinkin kun halusin vaakaraidan pysyvän vaakaraitana, mikä tarkoitti ettei helmaa saanut leikata liian kaarevaksi. Samalla kuitenkin halusin leveän hameen, enkä mitään kotelomallia. Näissä kuvissa helma on vielä huolittelematta, mutta ompelin siihen tosiaan mustan vinonauhan. Paljonhan tässäkin hameessa tapahtui virheitä, mutta tuli siitä kuitenkin ihan käyttökelpoinen. Seuraava haaste olisikin opetella ompelemaan yläosia, se vaatii sitten jo kaavojen käyttöä ja kammoksumaani hihojen istutusta.

IMG_8380
Tein kaikessa ahkeruudessani myös mokkapaloja viime viikonloppuna. Kyllä tässä nyt ollaan oikein vaimomateriaalia, nih!Onko teissä lukijoissa ompeluihmisiä? 

2 kommenttia:

 1. Nuo kirppispöytäliinahameet on ihanan helppoja. Varsinkin jotkut Finlaysonin vanhat pöytäliinat joita löytyy halvalla on ihania!

  Täällä on toinen joka peruskoulussa inhosi tekstiilitöitä. Kun piti neuloa villasukat, taisin saada vain toisen valmiiksi. No peruskoulun jälkeen ompelu ja neulominen alkoivat kiinnostamaan :D Tekemällä oppii, kai...

  Ja täysin samaa mieltä tuosta aloituksesta. MISTÄÄN ei saa enää kunnollisia ja eettisiä vaatteita.

  VastaaPoista
 2. Villasukat oli kyllä yksi murheenkryyni, muistan olleeni koko ajan opettajan luona selvittelemässä, että miksi multa puuttuu silmukoita tai niitä on ilmestynyt lisää :D
  Mitään ompelu- tai neulontaohjeita en tajua vielä tänäkään päivänä, pitänee ehkä hakeutua kirjastoon etsimään jotain "ompelua idiooteille" -tason opaskirjoja...

  Vaatteissa kyllä surettaa tämä nykyajan kertakäyttökulttuuri! Erityisesti ärsyttää, että ihmiset eivät edes tajua vaatia laatua; halutaan vaan ostaa mahdollisimman halvalla ja paljon, hällä väliä että muutaman pesun jälkeen ne vaatteet on jo ihan virttyneitä, nukkaisia ja jopa rei'illä. Jos ihmiset älyäisivät vaatia parempaa, niin kai siihen kysyntään valmistajatkin vastaisivat :/

  VastaaPoista

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?