torstai 21. heinäkuuta 2016

Riika parissa päivässä

En olekaan täällä tainut mainita, että meillä on nykyään ihka oikea insinööri talossa! Eli toisin sanoen puoliso valmistui keväällä ja sai kesäksi töitä. Tämä on tietysti hieno juttu, mutta kesälomiahan tuollaisessa tilanteessa ei tarvitse haaveilla pitävänsä.. Vaan kipaistiinpa me silti Riiassa toissaviikonloppuna, joten saatta nyt ihka oikean "matkapostauksen" kuulkaas.

Molempien opiskelijaelämän päättymisen kunniaksi (koska jatko-opiskeluahan ei nyt lasketa) teki mieli tehdä edes pieni kesälomareissu johonkin, missä ei ennen olla käyty (mikä ei toki paljoa vaadi..). Helsingissä oli 7.7 Black Sabbathin keikka, jolle mies oli ostanut lipun jo viime vuonna ja järkännyt pari vapaapäivää, joten päätettiin sitten samalla rykäisyllä lähteä käymään viikonloppulomalla Riiassa.

Niinpä hurautimme Onnibussilla Helsinkiin keikkapäivän aamuna. Joku onneton festarinkävijä jätettiin bussista kesken matkan, kun alkoi olla sen verran kovat bileet käynnissä... Keli oli viileä ja sateinen, joten ihan ensiksi piti saada kahvia.

IMG_0777


Koska minä en mennyt katsomaan Black Sabbathia, sain viettää torstai-illan Helsingissä ihan keskenäni. Kultturellina ihmisenä kävin Taidehallissa katsomassa pornoa taidenäyttelyn, Tom of Finland - Pleasure of Playn. Näytillä oli yllättävän paljon teoksia,  eli ei mennyt hukkaan se seitsemän euroa!  Ja osasihan se Touko piirtää, selvästi oli äijällä silmää mieskauneudelle.

IMG_0781
Nämä oli niitä vähän kiltimpiä kuvia...


Taide-elämyksen jälkeen kävin hakemassa vähän iltapalaa paljon kehutusta Sen chay -ravintolasta ja painelin  yksikseni Omppuhotellille. Oli muuten hyvää sapuskaa, normaalisti vihaan parsakaalia, mutta nyt oli niin hyvin maustettu wokki että meni alas sekin!

IMG_0787

Perjantaiaamuna purjehdimme laivalla Suomenlahden yli Tallinnaan, ja budjettimatkasimme Superbussilla Riikaan. Bussimatka kesti reilu neljä tuntia, ja taisi maksaa vajaan kympin per nuppi.

Riiassa hieman epävakainen keli jatkui, mutta kyllä se aurinkokin välillä kurkki pilven takaa. Hotellin olimme varanneet vanhan kaupungin keskustasta, ja se oli laadultaan positiivinen yllätys! ...Eli huoneessa oli kylpyamme ja saimme tervetuliaisdrinkkiliput. Let's face it, ei siihen laatuun minulla muuta vaadita!
Hetken hotellilla huilattuamme lähdimme kiertelemään vanhaa kaupunkia ja etsimään välipalaa. Vilkaisiin yksi ostoskeskus ja ihmeteltiin vain.

IMG_0815

IMG_0960
IMG_0941

IMG_0813

IMG_0845

IMG_0833

Illemmalla kävimme vielä syömässä jossain Latvialaista ruokaa tarjoavassa paikassa, minkä jälkeen suuntasimme kohti Radisson Blu -hotellia ja sen hypetettyä Skyline baria. Siellä kuuluu kuulemma nauttia Riian nimikkococktail Clavis Riga, joten tunnollisina turisteina näin toimimme. Täytyy myöntää, että olihan sieltä korkeuksista komeat maisemat kaupungin ylle! Baari oli hotellin 26. kerroksessa, ja korkeus oli juuri sopiva hienojen rakennusten ja kaikenlaisten pikku yksityiskohtien bongailuun.


IMG_0855


IMG_0857


IMG_0848

Parin drinksun jälkeen lähdimme kohti omaa hotelliamme. Vilkasta yöelämää näytti olevan tarjolla, mutta koska meillä oli vain yksi kokonainen päivä käytössä, sitä ei huvittanut viettää väsyneenä ja krapulassa. Siispä kylvyn kautta nukkumaan.

IMG_0870

IMG_0871

IMG_0874
Pääsin heti testailemaan Stenders -saippuakaupasta ostamaani kylpypalloa. Kyseinen ketju on vähän kuin Latvian versio Lushista.

IMG_0876

Vaikka lauantaistakin oli povattu pilvistä ja sateista päivää, aamulla paistoi aurinko. Ensimmäisenä aamupalan jälkeen oli ohjelmassa vierailu KGB -museo Corner housessa. Olimme liikkeellä kymmenen aikaan ja saimme harmiksemme huomata, että ainoa opastettu kierros alkoi vasta puoliltapäivin ja itsenäisesti ei kaikkiin paikkoihin (kuten kellarikerroksen selleihin) päässyt. Meitä ei kuitenkaan huvittanut jäädä odottamaan kierrosta kahdeksi tunniksi, tai kävellä uudelleen paria kilometriä ees taas, joten kiertelimme rakennuksessa sen mikä nyt ilman opasta oli mahdollista.

IMG_0898

IMG_0899


Minä olen ollut aina surkea historiassa ja muistan hädin tuskin Suomen itsenäistymisvuoden, joten en oikeasti muista ja tiedä mitä maailmassa  on milloinkin tapahtunut. Niinpä tämänkin rakennuksen historia oli minulle ihan uutta (tai ainakin olin sen sujuvasti unohtanut) tietoa. Rakennus on siis ollut Latvian Neuvostomiehityksen aikana KGB:n käytössä, ja siellä on pidetty, kidutettu ja tapettu ihmisiä. Ok, onhan näistä kaikenmaailman kauheuksista kuultu ennenkin, mutta tämä nimenomainen maja on ollut kyseisessä käytössä vuoteen 1991 saakka, kunnes Latvia itsenäistyi. Siis minun syntymävuoteeni saakka! Hirveyksiä on tehty vielä ainakin 80-luvulla. Jotenkin hurja ajatus, sillä rakennus on kuitenkin ihan keskeisellä paikalla kaupungin keskustassa. Ovatko ulkona asioillaan liikkuneet ihmiset osanneet tuolloin aavistaa, mitä korttelin sisällä tapahtuu?

KGB-vierailun jälkeen suuntasimme kohti toista nähtävyyttä, nimittäin ensimmäisen maailmansodan aikaisia Zeppelin -halleja, jotka toimivat nykyään kauppahalleina. Jostain muistelisin lukeneeni, että kyseessä on Euroopan suurin kauppahallikompleksi, mutten mene vannomaan... Tarjonta oli sitä mitä nyt kauppahalleilta voi odottaa, eli elintarvikkeita. Kieltämättä jäi vaikutelma, että sellaista ruokaa ei ole olemassakaan, jonka valmistamiseen ei tuolta aineksia löytyisi.

IMG_0906
Matkalla nähtiin myös tällainen olennainen nähtävyys, Latvian vapaussodan muistoksi pystytetty vapaudenpatsas.


IMG_0998

IMG_0909

IMG_0914

Kun kauppahallitkin oli nähty, jatkoimme kaupungilla kiertelyä ja hengailua. Kävimme mm. miesten parranajovälineisiin erikoistuneessa viehättävässä pikkuliikkeessä nimeltä Spots, ja pistäydyimme kahvilla turistien suosimassa Black Magicissa.

IMG_0917

IMG_0920

IMG_0924

IMG_0931

IMG_0930

IMG_0928

Iltaruokapaikaksi valikoitui pitkän etsimisen jälkeen (piti olla aurinkoinen terassi!) ravintola nimeltä Dominicanes. Ja aika hyvää ruokaa sieltä saikin, tilattiin alkupalat, pääruoka ja jälkkäri, kun nyt lomalla kerran oltiin.

IMG_0985

IMG_0990


Illallisen jälkeen halusimme käydä vielä parilla drinkillä, kun niitä baareja näkyi joka kulmalla olevan. Jostain käsittämättömästä syystä eksyimme ensiksi nuhjuiseen kuppilaan, joka mainosti itseään Riian ensimmäisenä kapakkana. Meidän lisäksemme sisällä oli tasan kaksi asiakasta, ja kuppilaa pyöritti Ismo Laitelan kadonnut kaksoisveli. Tilasimme kohteliaisuudesta yhdet juomat, ja livahdimme sitten muualle. Kauaa ei tänäkään iltana viitsinyt ulkona pyöriä, aamulla oli kuitenkin tiedossa aikainen herätys, ja koko päivän kestävä matka takaisin kalakukkojen maahan.

IMG_0991

Sunnuntain paluumatka taittui jälleen bussilla Tallinnaan ja laivalla Helsinkiin. Tällä kertaa bussifirmana oli Lux express, ja aika luksusmaiset nuo puitteet neljäntoista euron hintaan olivatkin:

IMG_0999

Tallinnassa oli vastassa rankkasade ja tulva, onneksi ei oltu omalla autolla liikenteessä (kuten monet Baltianmatkaajat ovat). Bussi selvisi vesialtaista mainiosti, ja meillä jäi aikaa ennen laivan lähtöä lounaalle ja Superalkossa vierailulle. Tietysti :D

IMG_1011


IMG_1018

Kun laiva saapui illalla Helsingin satamaan, meillä oli vain puoli tuntia aikaa selvitä siitä ulos ja juna-asemalle. Onneksi ehdittiin, kyseessä oli kuitenkin päivän viimeinen juna Itä-Suomeen. Perillä kotona olimme puolen yön maissa, eli tehokkaasti tuli viikonlopun tunnit käytettyä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?