sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Hawaii honeymoon osa 1: Honolulu

Hääbudjetistamme itse juhlia suuremman osan haukkasi häämatka, jonka kohteeksi valikoitui täysin epädemokraattisesti Havaiji. En oikein tiedä, mistä havaijifiksaatio minulle alun perin tuli. En tunne ketään joka olisi siellä käynyt, eikä kyseessä ole tänä päivänä mikään trendikohdekaan: havaijiturismin varsinainen kulta-aika oli kai muutama vuosikymmen sitten..? Mielikuvieni Havaiji oli toisaalta menneen ajan glamouria henkivä, ja toisaalta valkoista hiekkaa, viidakkoa ja palmuja tarjoileva romanttinen rantalomakohde.

Lähdimme matkalle heti häitä seuraavana päivänä. Menomatkan kokonaispituudeksi muodostui 37 tuntia, siihen sisältyi yhteensä neljä lentoa ja yöpyminen Los Angelesin lentokentällä. Helsinki-Chicago välille olimme ostaneet Economy comfort -luokan liput, jotta sataayhdeksääkymmentä senttiä lähentelevä puolisoni ei saisi veritulppaa heti ensalkuun. Ja voi kyllä, lentäminen alkoi tympiä toden teolla viimeistään Losin ja Honolulun välillä! Lentokentällä yöpyminen meni yllättävän siedettävästi, mutta kyllä se matkustus alkoi jo näkyä naamasta...

4
Tilaa on!

6


7bLAX1
Ilmeeni kun ollaan vasta reilussa puolimatkassa.

Saavuimme Havaijin pääkaupunkiin Honoluluun puolilta päivin paikallista aikaa, ja aikaero Suomeen oli -13 tuntia (johtuen kesäajasta). Ilmastoidulta lentokentältä ulos astuessa vastaan iski jo Ugandasta tuttu, lähes tukahduttavan lämmin ilmapatsas. Huh! Nappasimme taksin (pisteet Honolulun lentokentän taksisysteemille, jossa oli ihminen oganisoimassa meitä turreja oikeisiin rehellisiin takseihin: varmaan ensimmäistä kertaa meitä ei putsattu heti loman aluksi kynimällä törkeää ylihintaa!) kohti ensimmäisen kolmen yön majapaikkaamme, The Royal Hawaiiania. Kyseessä oli matkan lyhin, ja samalla kallein majoitus. Ja tietysti jälleen minun päättämäni. Siitä lähtien kun joskus kuulin legendaarisen "pinkin palatsin" olemassaolosta, minulla on ollut pakkomielle siellä yöpymisestä.

9f


9a

9p


9s

9r


IMG_1599

Ja olihan se hieno. Meistä kumpikaan ei ollut aiemmin yöpynyt "paremmissa" hotelleissa, joten ainakin meille palvelu ja puitteet upposivat kuin väärä raha. Enemmän viiden tähden hotelleissa yöpyneet nähtävästi valittelevat Tripadvisorissa RH:n vanhanaikaisuutta ja nuhjuisuutta, mutta itse en ainakaan kiinnittänyt moiseen huomiota. Onhan hotelli vanha ja epämoderni, mutta itselleni se oli se pointti. Merinäköalaa ajatellen olin kylläkin varannut meille huoneen hotellin uudemmalta puolelta Mailani Towerista, jossa oli myös oma check in -tiski. Eli en tiedä, ovatko vanhemman puolen tilat sitten merkittävästi huonompia...  Pimeästä ja kylmästä pohjoisesta tulevan maalaisjuntin sanat ja lomakuvat eivät riitä kuvailemaan niitä maisemia ja tunteita, jotka avautuivat Mailani Towerin aulaan saapuessa. Kyseessä oli puoliavoin tila, ja joka avautui suoraan allasalueelle ja rannalle, ja lämmin merituuli puhalsi kevyesti kasvoille. Suurin osa muista turisteista vaikutti olevan japanilaisia. Saavuimme hotellille ajoissa, joten huone ei ollut vielä valmis, mutta saimme avaimet erilliseen "odotushuoneeseen" jossa pääsi suihkuun ja vaihtamaan vaatteet.


IMG_1601
Aurinko häikäisee...


9k

Virkistäytymisen jälkeen suuntasimme rantabaariin syömään, ja tietysti juomaan loman ensimmäiset Mai Tait! Pettymyksiä ei ollut luvassa silloinkaan, kun kolmen maissa saimme huoneemme. Vai mitä sanotte näistä maisemista:

IMG_0450


IMG_0451


Koska takana oli pitkä matkustus, oli työn ja tuskan takana pysyä hereillä. Ari kävi jollain ihmeen voimilla uimassa, hieronnassa ja hakemassa take away (Tai siis "Take out", kuten nähtävästi tuolla päin maailmaa sanotaan) -ruokaa Panda expressistä, sillä välin minä pilkin ja nukahtelin pitkin hotellihuonetta. Syömisen jälkeen (seitsemän aikaan?) nukahdimme heti.
..Ja heräsimme aamulla viideltä. Tämä eläkeläisrytmi jatkuikin sitten käytännössä lähes koko loppumatkan.

Iloisena yllätyksenä maksamaani hintaan sisältyi kattava aamiainen hotellin Surf Lanai -ravintolassa. Huonehintaan kuuluu toki normaalisikin aamupala, mutta se on kevyempi kuin Surf Lanain puolella oleva hinnakkaampi. Jälleen kerran, puitteet olivat aika mukavat: istua aamuauringossa Waikiki beachilla ja katsella aamujoogaajia ja -surffaajia. Havaijilla ei muuten ilmeisesti ole lainkaan lokkeja, vaan rantojen "roskalintuina" toimivat pulut. Aamupalan jälkeen kävimme kävelemässä pitkin rantaviivaa, mutta kovin pitkää lenkkiä ei jaksanut tehdä. Vaikka lämpötila pyöri maltillisen kolmenkympin tienoilla, suorassa auringonpaahteessa se tuntui aika sietämättömältä. Miten ihmiset voivat matkustaa johonkin +40 asteiseen Espanjaan heinäkuussa?! Kävimme myös aamu-uinnilla meressä, ja vesi oli kuin linnunmaitoa! En tiedä tarkkaan, että miten lämmintä, mutta todella lämmintä ja kirkasta. Tämän jälkeen nappasimme taksin Ala moana shopping centeriin. Ei mitään jakoa, että oltaisiin kävelty siinä kuumuudessa.

9x1


9y
Aamupalalla sai valita buffetin lisäksi aina yhden lämpimän aamiaisannoksen, joka tarjoiltiin pöytään. Kahdestaan saimme käytyä kolmessa päivässä koko listan läpi!

IMG_0492


IMG_5533
Sormusfiilistelyä

Kolmantena päivänä oli vuorossa matkan historiallinen osuus, eli Pearl Harbor. Kävimme katsomassa USS Arizona -laivan hylkyä/muistomerkkiä, ja vierailimme Bowfin sukellusveneessä. USS Arizona näytti ihan samalta kuin kuvissa, ja ennen sinne menoa näytettiin lyhyt video, jossa kerrattiin Pearl Harborin hyökkäyksen pääpiirteet. Filmi oli informatiivinen ja yllättävän neutraali, joskin myöhemmistä jenkkien vastahyökkäyksistä Japaniin (esim. semmoisesta pienestä ydinpommijupakasta) vaiettiin.

Sukellusvenevierailu oli kuitenkin kiinnostavampi. Elokuvista ja dokumenteista on saanut jonkinlaisen kuvan niiden purkkien ahtaudesta, mutta kun itse pääsi käymään sisällä ja kulkemaan niiden kaikkien olemattomein ovien läpi, sai vielä astetta klaustrofobisemman kuvan. Miten kukaan on suostunut työskentelemään niissä oloissa? Ovatko ne nykyäänkin yhtä ahtaita? Huh.

IMG_0516
Olimme reissussa Vegasin ampumatapauksen aikoihin, joten kaikkialla oli liput puolitangossa. Tosin liekö USS Arizonan muistomerkillä näin aina?

IMG_0510
USS Arizonan hylky on osittain merenpinnan yläpuolella.

IMG_0521
USS Bowfin

IMG_5579

IMG_1587
Sukellusveneen kapyysi.


IMG_1580
Tyhjää tilaa ei sukellusveneessä ole, jokainen seinä oli täynnä mittareita, vipuja ja nippeleitä.

Pearl Harborin jälkeen kävimme vielä Honolulun eläintarhassa. Minua jo hieman ennakkoon epäilytti sinne meneminen, ja valitettavasti reissu oli melko surullinen. Kenen tahansa sydäntä luulisi särkevän nähdä apaattisena istuvia isoja kädellisiä, mutta näiden lisäksi myös linnuilla oli minusta melko huonot olot, kun miettii millainen reviiri niillä luonnossa on. Ei joku pöllö voi voida hyvin 4-6 kuution tilassa! Ymmärrän eläintarhojen opetuksellisen arvon ja merkityksen todella uhanalaisten lajien säilyttämisessä sekä loukkaantuneiden villieläinten hoitamisessa, mutta eikö niitä voisi yrittää tehdä paremmin? Joojoo, ihmisillä on tylsää jos eläimillä on liikaa piilopaikkoja ja tilaa eikä niitä näe, mutta luulisi tämänkin olevan nykypäivän kamera- ja seurantateknologialla ratkaistavissa?

IMG_0472

IMG_0509

Kolmannen Honolulussa vietetyn yön jälkeen olikin sitten aika vaihtaa saarta. Sanottiin luksuselämälle heipat, ja lennettiin Mauille. Havaijilla saarten väliset matkat on käytännössä pakko kulkea lentäen, vaikka etäisyydet ovat vain 100-200km. Hawaiian airlines lentää kuitenkin saarten välejä usein, ja on aina ilmeisen hyvin ajallaan. Mitä nyt pienille tulivuorisaarille laskeutuminen saattaa vähän hirvittää lentopelkoisia.. :D

Tipsit Honolulun reissua suunnitteleville:


- Kannattaa suunnata Pearl Harboriin heti aamusta. Siellä on joka päivä jaossa X määrä ilmaisia lippuja USS Arizonalle, ja ne saadakseen tulee olla ajoissa. Bowfiniin joutuu ostamaan liput, mutta se on hintansa arvoinen.

- Cheesecake factory on todella suosittu, älä luule voivasi mennä sinne haukkaamaan nopeasti jotain.. Jonotimme sinne yhtenä päivänä tunnin.

- Vieri vieressä nököttävät hotellit dominoivat Waikiki beachia, mutta Havaijilla ne eivät voi kuulemma omistaa rantaa. Meille väitettiin, että käytännössä saamme kävellä sisään minkä tahansa hotellin aulatiloihin, ja kulkea niiden läpi Waikiki beachille.


Jatkuu osassa II.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?