sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Hawaii honeymoon osa 2: Maui

Kolmen Honolulussa vietetyn yön jälkeen lensimme Mauin saarelle, ja suuntasimme sen länsirannikolle, Kihei -nimiselle alueelle. Olimme vuokraneet auton etukäteen Kilroyn kautta, mikä osoittautui toimivaksi systeemiksi, kun ensin oltiin itse aikamme yritetty ymmärtää kaikkien vakuutusten ja muiden maksujen päälle... Ja hintakaan ei loppujen lopuksi vaikuttanut juuri korkeammalta, kuin mitä se olisi ollut täysin itse varatessa. Eikä autossakaan ollut valittamista, joskin meille oltiin ensin varattu joku pikkuinen tötterö, johon ei olisi mahtunut edes laukkuja (tai vaihtoehtoisesti kyseessä oli The Kusetus), ja jouduimme maksamaan vähän lisää jotta saimme vähän tilavamman kauppakassin;

1


Olimme varanneet kuudeksi yöksi huoneiston Kamaole sands -nimisestä resortista. Kaikki resortin huoneistot ovat erilaisia ja niillä on omat omistajansa. Meidän huoneistomme oli tilava kaksio, ja sijaitsi yhden kerrostalokompleksin toisessa kerroksessa. Kämppä oli perussiisti, ruokaa sai tehtyä ja pyykit pestyä. Jonkin sortin ilmastointi oli olevinaan olemassa, mutta ei se kyllä ainakaan viilentänyt... Makuuhuone tuoksui melko tunkkaiselta, mutta vielä ei oltu liian kermaperseitä etteikö olisi tämmöinen "budjettimajoitus" (heittomerkit siksi, että vaikka huoneisto oli Havaijimittakaavassa halpa, niin kyllä se silti useamman saturaisen maksoi) kelvannut.

2a1

2a2

2m

Ruoanlaitosta ja kaupoista puheenollen, Havaijilla on ihan saatanan kallista. Tiedettiin toki etukäteenkin, että kallista tulee olemaan, mutta silti tuli yllätyksenä, että joku metwurstipaketti maksaa kaupassa kolminkertaisesti sen minkä Suomessa. Jotenkin olin olettanut, että ulkona syöminen on se mikä maksaa enemmän, mutta loppuunsa ravintoloiden hinnat olivat vain hitusen kalliimpia kuin kotimaassa (me ei tosin käyty missään paremmissa paikoissa). Aika paljon tuli siis kokkailtua paistettua riisiä, nuudeleita, munia, paahtoleipää, mysliä ja jogurttia. Kaksi edullista asiaa sentään oli: bensa ja Ben&Jerrys.


Ensimmäisenä iltana ei paljon muuta ehditty, kuin käydä katsastamassa tien toisella puolella oleva ranta (Kamaole beach park). Seuraavana aamuna kävimme kuuntelemassa resortin altaalla pidettävän esittelyn Mauin aktiviteeteista, ja varasimmekin välittäjän kautta loppuviikolle snorklausretken Molokini –kraaterille, ja maanantaille Luau -illallisen. Näissä olimme suunnitelleet käyvämme jo alunperinkin, ja hinta ei vaikuttanut sen korkeammalta, kuin se olisi ollut itse varattuna. Tämän jälkeen kävimme vuokraamassa snorklausvälineet Snorkel Bob’sta (Jossa myyjä paitsi onnitteli meitä häämatkalaisia, myös ”ystävällisesti” uteli perheenlisäyksestä. Erh….) ja ajelimme läheiselle rannalle niitä testaamaan.

DSCN0071

DSCN0126

Uimishommat kannattaa Mauilla kuulemma (ja myös meidän kokemuksen mukaan) hoitaa heti aamupäivällä, sillä iltapäivällä pasaatituulet(?) tekevät paikoin hyvin voimakkaankin aallokon. Vaikka aallot eivät olleet vielä kummoiset, niin hitto että oli vaikeaa laittaa vedessä räpylöitä jalkaan! Kaaduin pari kertaa rähmälleni, ja taitoin kynteni ihan saatanan kipeästi. Snorklauskokeilun jälkeen ajelimme katsomaan vielä Big beachia, ja siellä oli jo aika julma aallokko! Rantavahti piti vähän väliä megafooniin pitkiä puheita siitä, miten veteen ei kannattaisi mennä, koska siellä murtaa jatkuvasti joku niskansa. Ja miten ”on todella pelottava tunne, kun ei tunne enää koskaan jalkojaan eikä koskaan enää kävele”. Aika dramaattista.


Bigbeachb

Bigbeach

Illemmalla ajelimme vielä historialliseen Lahaina -pikkukaupunkiin kiertelemään.

Lahaina14

Lahaina8

Lahaina7

Lahaina2

Lahaina3


Yksi Mauille matkaavien must do on Road to Hana –road trip. Kyseessä on saaren itäpuolella sijaitseva reilu 80 km pitkä tie, joka kiemurtelee suurimmaksi osaksi sademetsässä, ja on täynnä nähtävyyksiä. Hana highwayta on kehuttu yhdeksi maailman kauneimmista teistä, eikä suotta. Me lähdimme ajelemaan kohti Hanaa lauantaiaamuna seitsemän aikaan. Oppaanamme toimi tabletille ladattu Gypsy guide -appi, joka osoittautui kullanarvoiseksi! Ensinnäkin se kertoo GPS-paikannuksen avulla, milloin olet jonkin nähtävyyden kohdalla. Paikkojen ohi ajaa helposti jos ei tiedä missä ne ovat, ja Hana highwaylla ei käännytä takaisin (tie on paikoin niin kapea, ettei kaksi autoa mahdu edes ohittamaan toisiaan). Toisinnakin, en missään yhteydessä koko matkan aikana oppinut Havaijin historiasta niin paljon, kuin Gypsy guidea kuunnellessa. Tämä johtuu osin siitä, että lyhyen Oahulla oleskelun aikana emme käyneet Polynesian kultuurikeskuksessa, mutta myös siitä, että Havaiji on hyvin amerikkalaistunut. Missään vaiheessa ei päässyt unohtumaat, että ollaan jenkeissä.

hana

hana7

Vaikka turisteja aina pelotellaan liikenteestä ja teiden kunnosta, ajamista ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä jos olet ajanut Suomessa, pärjäät myös Havaijilla. Mutta sitten siihen Road to Hanaan, tämä teksti venyy jo muutenkin niin pitkäksi, joten tyydyn nyt vain luetteloimaan paikat joissa pysähdyimme:

1. Ho'okipa lookout
Aallokkoinen Mauin pohjoisranta, surffarien suosiossa.

hana2


2. Rainbow-eukalyptuksia tienvarressa
Kiinnittäkää huomiota runkojen väritykseen.


hana5


3. Garden of Eden Arboretum
Täällä pysähdyimme syömään eväitä. Puutarhaan on sisäänpääsymaksu, en muista paljon, mutta olisiko ollut joku 20 dollaria per auto?

hana8c

hana8l

hana8g

hana8i


4. Ke'anae peninsula
Kivinen ranta, vanha kirkko. Tuoretta banana breadia myytiin tienvarresta, se oli herkullista! 

hana9a

hana9c


5. Upper Waikani falls, aka "Three bears"
Nämä vesiputoukset näkyvät tielle kaueampaa ja niille ei vie varsinaista polkua, mutta saimme auton parkkiin ja päätimme rypeä lähemmäs katsomaan pitkin mutaista, kivikkoista sademetsäpöpelikkörinnettä. Kannatti, tosin ei tätä ehkä kellekään viitsi varsinaisesti suositella :D

hana10i


6. Pua'akaa State Wayside Park
Lounastauon paikka. Vessat, picnicpöytiä ja vesiputousallas, johon pääsi uimaan! Ihan ehdoton havaijiklisee! Vesi oli suunnilleen yhtä kylmää kuin suurehkossa suomalaisessa järvessä kesällä. Myöhemmin opimme, että näissä trooppisissa makeissa vesissä ei kannattaisi välttämättä uida, koska sieltä voi saada esimerkiksi leptospiroosin


hana11b

7. Wai'anapanapa State Park
Suuri puisto jossa pari laavahiekkaista rantaa, pieni luola, kiveä, tyrskyjä ja uskomaton värimaailma. Täällä on ilmeisesti jossain myös suurempi makeanvedenluola, mutta sinne (oletettavasti) vievä polku oli suljettu. Illalla googlailin, että luolaan oli aiemmin samana vuonna hukkunut joku. Tämä ehkä selittää, miksei sinne enää päässyt?

hana12aWaianapanapa


hana12k


Waianapanapasta lähtiessämme oli jo iltapäivä, joten päätimme olla pysähtymättä enää ennen Haleakala kansallispuistoa. Vaikka reitin nimi on "Road to Hana", vielä Hanan jälkeenkin on nähtävää, mm. tuo kyseinen puisto.


8. Haleakala National Park, Pipiwai trail & Seven sacred pools
Olimme jo etukäteen päättäneet, että lyhyt "Pipiwai trail" niminen reitti Waimoku -vesiputouksille on pakko päästä kävelemään. Kello oli uhkaavan paljon (Hana Highwayta ei suositella ajettavaksi pimeän aikaan..), mutta lähdimme silti tuolle 4 mailin polulle. Ja jälleen kerran, kannatti. Vai mitä sanotte näistä maisemista?

hana16

hana20

hana23

hana32

hana28


Kun palasimme Pipiwailta, alkoi jo hämärtää. Lähdimme kiireesti ajamaan samaa reittiä takaisin, kohti Mauin länsipuolella sijaitsevaa majapaikkaamme. Miksi samaa reittiä? Maui on periaatteessa mahdollista kiertää myös kokonaan ympäri, mutta Kipahulun jälkeen oleva tieosuus on kuulemma huonokuntoinen. Se ei vielä yksin meitä säikäytä (olen sitä mieltä, että monet Suomen mökkitiet vetävät vertoja paskuudessaan kaikille näille maailman "huonoille" teille), mutta vuokra-autofirmat eivät ota mitään vastuuta siitä, jos menee tietyille ns. kielletyille tieosuuksille, ja jotain sattuu. Lasku puhjenneesta renkaasta tai autoon unohtuneista avaimista voi maksaa kuulemma kymppitonnin, jos olet autosi kanssa "kielletyssä" paikassa. Joten ei kiitos.

Takaisin ajettaessa Gypsy guide kertoi enemmän Havaijin historiasta, aiemmista hallitsijoista ja brittien ja amerikkalaisten saapumisesta saarille. Pimeä ehti tulla, mutta siitäkin selvittiin: eihän se kivaa ole ajaa rinteessä olevaa, kapeaa, säkkipimeää serpentiinitietä, mutta en kyllä allekirjoita niitä kaikkia turhia pelottelujakaan. Tie oli melko hyäkuntoinen, ja tiemerkinnät ihan superkirkkaat. Olisipa Suomessakin sellaiset heijastimet teiden reunoissa! Koko Road to Hana reissuun kului meillä 13 tuntia, ja vieläkin jäi paljon näkemättä.


Sunnuntaina oli vuorossa varaamamme snorklausretki Molokini -kraaterille ja Turtle towniin. Näimme paljon erilaisia kaloja, kilpikonnan valitettavati vain vilaukselta.

DSCN0096

DSCN0196

DSCN0103

DSCN0161

DSCN0163

DSCN0140

DSCN0181


Maanantain kiertelimme rannoilla, ja kävimme illalla Mariott -resortin Luaussa. Ihan kiva tilaisuus sinänsä, ruokaa, juomaa ja hula -esityksiä, mutta kyllähän se oli semmoista turisteille suunnattua showta. Ei turisti toki mihinkään aitojen alkuperäisten havaijilaisten perhejuhliin tuosta noin vain pääsisikään, mutta kyllä sitä toivoisi, että tästä kaupallista turistiviihteestä hyötyisi myös se alkuperäisväestö, jonka kulttuurilla rahastetaan. Ovatko tanssijat alkuperäistä havaijilaista syntyperää? Meneekö tuotosta dollariakaan alkuperäiskulttuurin hyväksi?

IMG_0760


IMG_0740IMG_0743


IMG_0766


Tiistai olikin sitten jo viimeinen kokonainen päivä Mauilla. Kävimme aamulla snorklaamassa Ahihi bay:ssa (Iso suositus tälle!), minkä jälkeen menimme Big beachille lukemaan. Sää oli pilvinen, ja lähdimme pois kun alkoi sataa kaatamalla. Illalla ajelimme vielä Paia -nimiseen kaupunkiin kiertelemään ja syömään burgerit.


Bigbeachx

Bigbeachv

Paia5

Paia4

IMG_0602

Mauin jälkeen hyppäsimme jälleen kerran lentokoneeseen, kohti matkan viimeistä kohdetta: Havaijin saarta.

Tipsit Mauin reissua suunnitteleville:


- Älkää skipatko Road to Hanaa ja pysykö vain saaren länsiosissa. Itäinen Maui on kuin eri saari!

- Kannattaa snorklata. Valmiissa Molokini yms. reissuissa on hyvät puolensa, mutta loppujen lopuksi eniten tykkäsin omatoimisnorklauksesta Ahihi bayssa. Se on suojelualue, joten kalat ovat paljon isompia kuin muualla! Aurinkorasvaa ei saa käyttää, koska se on koralleille myrkyllistä.

- Vuokra-auto kannattaa, jos osaa yhtään ajaa autolla. Ei ole minkään valtakunnan järkeä ajella taksilla, tai maksaa esim. valmiista Road to Hana -reissusta. Toki tämä on vain minun mielipiteeni.

- Jos saat hotellista/resortista/mistä tahansa pienen muovisen Maka'i program -kortin, käytä sitä kun käyt ruokaostoksilla Foodlandissa. Toisin kuin Suomessa, Havaijilla (ja vissiin Yhdysvalloissa yleensäkin) etukorteilla saattaa säästää jopa kymmeniä dollareita per kauppareissu!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risuja, ruusuja, ehdotuksia?